Gedachten over uitstelgedrag

28 december 2021by Sefa-admin0

d

Het is grappig hoe gemakkelijk we kunnen worden afgeleid door simpele gedachten als we bang zijn om ergens mee door te gaan of zelfs maar iets te beginnen. Het is zoveel gemakkelijker om tegen onszelf te zeggen dat we er uiteindelijk zullen komen – en we geloven oprecht dat we dat zullen doen – maar uiteindelijk vegen we het onder het tapijt.

Dingen gedaan krijgen

Ondanks mijn onvermogen om dingen gedaan te krijgen zonder op zijn minst een beetje uitstel op een bepaald moment tijdens het project, komt mijn kijk op het starten en afronden van dingen overeen met iets wat Pablo Picasso ooit zei: “Only put off until tomorrow what you are willing to die having left undone.”

 

You may delay, but time will not.
Benjamin Franklin

 

Sterker nog, ik weet zeker dat de meesten van ons er zo over denken. We begrijpen allemaal het belang van het voltooien van een taak en we begrijpen allemaal dat die taak hoogstwaarschijnlijk niet zal worden voltooid tenzij we de tijd nemen om hem te voltooien.

Zelden komen we thuis om een essay te vinden dat we op magische wijze hebben uitgesteld. Zelden gaan we aan het werk om te ontdekken dat we niets te doen hebben omdat het al voor ons is gedaan. Zelden wordt het geweldige werk geschreven zonder de schrijver.

Historisch gezien werd uitstelgedrag als iets negatiefs beschouwd, zowel theologisch als maatschappelijk. Hoewel op sommige momenten in de geschiedenis (met name de aristocratisch gedreven Franse cultuur van de 17e en 18e eeuw) dingen niet doen werd beschouwd als het toppunt van beschaafdheid.

Excuses op verkeerde momenten

Wij uitstellers zoeken excuses om dingen niet zo vaak mogelijk te doen. Deze excuses variëren van simplistisch (“Ik kan nu niet al deze uitnodigingen voor een feest maken omdat ik ziek ben”) tot krankzinnig (“Ik kan dit rapport niet schrijven dat me mijn baan kan kosten omdat ik de hele dag met mijn katten heb gespeeld”).

Het simpele feit van de zaak is dat of de taak nu gemakkelijk en onbelangrijk of complex en erg belangrijk is, we meestal de tijd hebben om het te doen of op zijn minst de mogelijkheid om de tijd te maken om het te doen.

Stop met jezelf op de kast te jagen door jezelf ervan te overtuigen dat je niet kunt rennen omdat je niet de juiste schoenen hebt of dat je overdag niet genoeg tijd hebt om aan dat boek te werken dat je altijd al hebt willen schrijven. De kans is groot dat er verderop in de straat een schoenenwinkel is. De kans is groot dat de reden dat je overdag niet genoeg tijd hebt, is omdat je een groot deel van de dag besteedt aan het kijken naar herhalingen van Friends of het inhalen van Game of Thrones.

Vraag jezelf dus af wat belangrijker is: wat is er deze week gebeurd in mijn favoriete programma? Of… waar zou ik zijn als ik zou gaan zitten om dat boek te schrijven?

Zie je, excuses zijn precies dat: excuses. Het wordt gedefinieerd als “ontheffing van een verplichting of plicht”. Excuses werden in het leven geroepen om de schuld op ons te nemen van het niet doen van iets of iets verkeerds doen en het van onszelf wegnemen.

We hebben meer controle over ons leven dan velen van ons graag geloven en daarom moeten we de tijd nemen om na te denken en te beredeneren hoe we dingen kunnen doen in plaats van ze koppig op te geven.

Het wordt tijd dat we wat koppiger worden in volharden en wat minder koppig in het terugtrekken.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *